مـقـدمــه . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . آغاز سخن . . . . . . . . . .
یکی از مشخصه های آموزش و پرورش نوین و پیشرو ، توجه ویژه به فعالیت های تکمیلی است که دانش آموزان انجام آن را از کلاس درس شروع کرده و در بیرون از مدرسه به پایان می برند. مصداق آشکار اینگونه فعالیت ها ، اردوها هستند که با مشارکت و همکاری معلمان ، دانش آموزان و اولیاء آنان انجام میگیرد و منجر به شکفتن توانمندی ها ، یادگیری عمیق تر ، تمرین آموزه ها ، افزایش مسئولیت پذیری ، بهبود روحیه ی مشارکت تیمی و همکاری گروهی ، تمرین همزیستی مسالمت آمیز و آشنایی بیشتر با فرهنگهای بومی ، منطقهای ، ملی و جهانی می شود . آموزش و پرورش به عنوان نهاد اصلی تعلیم و تربیت دانشآموزان ، اردو را به عنوان یک ابزار کارآمد که در تحقق بخش اعظمی از نیازهای اجتماعی ، عاطفی و جسمی دانش آموزان نقش دارد ، در نظر گرفته است .
اردو به فعالیت آموزشی پرورشی گفته می شود که برای تعداد معینی از دانش آموزان ، تحت نظارت و هدایت معلمان با اهداف برنامه و سازماندهی شده و براساس مجوز ، در فضای مناسب خارج از محیط آموزشی برگزار می گردد .
هدف از برگزاری اردوهای دانش آموزی ، تحقق بخشی از اهداف پیش بینی شده ی آموزش و پرورش در دوره های مختلف تحصیلی ، است . از جمله :
افزایش حس مسئولیت پذیری و مشارکت دانش آموزان ؛
شناخت، پرورش و هدایت استعدادهای دانش آموزان ؛
غنی سازی برنامه های درسی و اوقات فراغت دانش آموزان ؛
سیاست های اختصاصی در هر اردو .
امروزه نقش اردو در رشد و شخصیت دانش آموزان ، اجتماعی شدن و باورپذیری آنها امری غیرقابل انکار به شمار می رود و از همین روست که اغلب کارشناسان آموزشی بر لزوم برگزاری اردوها برای دانش آموزان توافق نظر دارند .
به اعتقاد کارشناسان ، اردو یک فعالیت مقطعی و فوق برنامه نیست بلکه یک فرآیند آموزشی و پرورشی است که متناظر به اهداف و برنامه های مرتبط با سطح و مقطع تحصیلی دانش آموزان و از اصلی ترین پارامترهای اثرگذار در حوزه ی جامعه پذیری دانش آموزان می باشد .
اردوهای دانش آموزی در میان دانش آموزان هر مدرسه جایگاه مهمی برای یادگیری و تمرین فعالیت های گروهی و آماده شدن برای مشارکت در جامعه گسترده امروز به شمار می رود .
به عقیده ی کارشناسان ، یکی از مهم ترین آثار اردوها ، دور کردن دانشآموز از فضای رسمی ، خشک و یکنواخت کلاس است که میتواند با فراهم ساختن یک محیط باز و شاداب و تغییر مکان، ظرفیت مناسبی را برای بهره برداری آموزشی فراهم آورد .